logo-lilawadi
reflexne_body_na_chodidlach_01
17. októbra 2024

Reflexné body na chodidlách: Objavte silu reflexnej masáže

Vedeli ste, že chodidlá neslúžia len na chôdzu, ale sú doslova mapou vášho tela? Reflexné body na chodidlách sú oblasti, ktoré zodpovedajú rôznym vnútorným orgánom. Pri ich stimulácii môže dochádzať k zlepšeniu zdravotného stavu, uvoľneniu stresu či zlepšeniu celkovej vitality. 

Čo sú reflexné body na chodidlách?

Reflexné body na chodidlách sú malé zóny alebo body, ktoré korešpondujú s určitými časťami tela. Každý bod na chodidle sa viaže na konkrétny orgán, sval, alebo časť tela. Napríklad reflexný bod na päte je spojený s dolnými končatinami, zatiaľ čo reflexné body na špičkách prstov súvisia s hlavou a mozgom.

Stimuláciou bodov na chodidle sa môžu odblokovať energetické cesty v tele a podporiť samoliečebné procesy. Reflexná masáž chodidiel je preto obľúbená pre svoju jednoduchosť a účinnosť, najmä pri riešení problémov ako sú bolesti hlavy, tráviace ťažkosti, nespavosť či stres. Pomáha dokonca aj pri únave očí. 

Reflexná terapia, dnes nazývaná reflexológia, je starobylá technika. Dá sa vystopovať až do roku 2330 pred Kristom. Praktizovali ju v starovekom Egypte, Indii aj Číne. Moderná forma reflexológie sa rozvinula začiatkom 20. storočia, keď americká terapeutka Eunice Ingham systematizovala mapu reflexných bodov na chodidlách. Od vtedy sa táto metóda rozšírila po celom svete ako účinná alternatívna liečebná technika.

Ako funguje reflexná masáž chodidiel?

Reflexná masáž chodidiel využíva tlak na konkrétne reflexné body. Každý z týchto bodov ovplyvňuje orgány alebo systémy v tele prostredníctvom nervových spojení. Keď sú tieto body stimulované, môžu sa uvoľňovať bloky v energetických dráhach, známe ako meridiány, čo následne vedie k uvoľneniu a rovnováhe tela.

Jedna zo štúdií publikovaných v Journal of Traditional Chinese Medicine skúmala činnosť reflexnej terapie pri zmierňovaní bolesti pri migréne. Výsledky ukázali, že pravidelná stimulácia reflexných bodov na chodidlách je bezpečnou alternatívou farmakologickej liečby migrény. 

Reflexná masáž sa využíva ako doplnková terapia pri rôznych ochoreniach, okrem migrén sú to napríklad hormonálne nerovnováhy, ale aj pri posilnení imunitného systému. Môže pomôcť znížiť bolesť po operácii, čo dokazuje štúdia z roku 2020. Podľa jej výsledkov masáž reflexných bodov na chodidlách výrazne znížila bolesť pacientov po operácii transplantácie obličky.

reflexne_body_na_chodiclach_02

Ktoré reflexné body sú najdôležitejšie?

Na chodidlách sa nachádza veľké množstvo reflexných bodov, ale niektoré z nich majú výraznejší vplyv na celkové zdravie.

  1. Bod solar plexu: Nachádza sa v strede chodidla a je považovaný za jeden z najdôležitejších bodov, pretože súvisí s dýchaním, uvoľnením a celkovým pocitom pohody.
  2. Bod pečene: Tento bod sa nachádza na pravom chodidle a jeho stimulácia môže podporiť detoxikáciu a zlepšiť trávenie.
  3. Bod na špičke palcov: Zodpovedá hlave a mozgu, a môže pomôcť pri problémoch so spánkom a migrénami.
  4. Bod močového mechúra: Tento bod na pätách pomáha pri problémoch s vylučovacím systémom a môže zmierniť bolesť v dolnej časti chrbta.
  5. Bod obličiek: nachádza sa v strede chodidla, približne v oblasti klenby.
reflexne_body_na_chodiclach_03

Výhody pravidelnej reflexnej masáže chodidiel

Pravidelná reflexná masáž chodidiel prináša celý rad zdravotných výhod. Môže zlepšiť kvalitu spánku, zmierniť úzkosť a využíva sa aj ako doplnková terapia pre onkologických pacientov. Reflexná terapia im môže pomôcť vyrovnať sa so stresom a úzkosťou ako aj zmierniť bolesť a zvýšiť pocit duševnej pohody. 

Hlavné výhody reflexnej masáže chodidiel:

  • Zmiernenie stresu a napätia: Stimulácia reflexných bodov vedie k relaxácii a môže vám pomôcť znížiť úroveň kortizolu v tele, čo je stresový hormón.
  • Podpora trávenia: Masáž reflexných bodov na chodidlách, ktoré súvisia s tráviacim systémom, vám môže pomôcť zlepšiť funkciu žalúdka, čriev a pečene.
  • Zlepšenie krvného obehu: Masážne techniky na chodidlách podporujú lepší prietok krvi. To môže prispieť k rýchlejšiemu hojeniu a lepšej funkcii svalov a tkanív.
  • Posilnenie imunitného systému: Aktivácia reflexných bodov ma priaznivé účinky na lymfatický systém a podporuje detoxikáciu vášho tela.
  • Únava očí:  Masáž príslušných bodov na chodidle môže pomôcť zvrátiť očný stres. Tlak na tieto body pomáha uvoľniť napäté očné svaly, ktoré sú namáhané celodenným pozeraním na obrazovky.

Záver

Reflexná masáž chodidiel je jednoduchá, ale účinná terapia, ktorá môže zlepšiť váš zdravotný stav a kvalitu života. Ak hľadáte spôsob, ako podporiť svoje telo a myseľ prirodzeným spôsobom, rezervujte si termín reflexnej masáže chodidiel v našom salóne. Naše masérky sú kvalifikovanými odborníkmi s dlhoročnou praxou. Vedia, ako sa dotknúť vášho tela i duše. 

Rezervovať

Rezervácia termínu

Doprajte si chvíľku len pre seba a svoje zdravie. Na masáže Lilawadi sa môžete rýchlo a pohodlne objednať online, z pohodlia domova. Stačí si vybrať typ masáže a termín, ktorý vám najviac vyhovuje.
Rezervácia